Meebewegen en zelfzorg -in coronatijd-7 min leestijd

Meebewegen en zelfzorg -in coronatijd-7 min leestijd

Afgelopen week las ik een artikel van arts Zoltán Schermann. Hij sprak over een ‘sociale aardbeving’. De coronoacrisis kan zo in het rijtje van globale opwarming, overstromingen en aardbevingen. Deze crisis toont volgens hem nogal uitvergroot waar we eigenlijk mee bezig zijn. Denk aan onze honger naar economische groei en innovatie, het jagen op de beste koopjes of belachelijk laaggeprijsde vliegtickets. We zijn gewend geraakt aan zo snel en goedkoop mogelijk, importeren de beste deals uit China enzovoort. Deze crisis doet ons een pas op de plaats maken volgens Schermann.

Naast dat Corona een heleboel ellende, verdriet en onzekerheid brengt, brengt het dus ook een pas op de plaats. En deze pas op de plaats biedt kansen voor bewustzijn en verandering. De pas op de plaats kan ons laten inzien wat écht van waarde is voor de wereld, de samenleving en voor ons zelf.

We worden gedwongen te vertragen en dat geeft de mogelijkheid tot bezinning over onze houding en levensstijl. En die houding en levensstijl heeft een sterke relatie met hoe we met een crisis als deze omgaan.

Vertrouwen en draconische maatregelen
De regels die de overheid op dit moment hanteert zijn onvermijdelijk om het proces in goede banen te leiden. Het gaat er daarbij niet om dat niemand ziek zal worden, maar dat we het zodanig weten te kanaliseren dat onze zorgsystemen niet instorten.

Schermann: “Het punt is dat die overheidsmaatregelen zo draconisch zijn, dat mensen haast wel moeten gaan denken dat het coronavirus heel erg verschrikkelijk is. Maar zo zwart-wit is het ook weer niet. De meeste mensen worden in feite niet heel ziek. Het gaat er vooral om te zorgen dat niet iedereen tegelijk ziek wordt, zodat er zorg beschikbaar blijft voor de mensen die dat echt nodig hebben. Dat is iets wat je voor ogen moet houden. Als je nu zo goed mogelijk probeert de dingen te nemen zoals ze zijn, en voor jouw aandeel met een maatschappelijk bewustzijn zorgdraagt – ook met oog voor anderen dus – dan is dat de beste basis voor een reëel vertrouwen.”

Door de draconische maatregelen ligt paniek op de loer. Logisch, maar niet heilzaam. Heilzamer is een reëel vertrouwen en dat is iets anders dan naïviteit.

Meebewegen met de natuur
Eén van de lessen die je in de natuur kan vinden, is dat de natuur géén controle kent. Maar wel invloed! Een boom kan bij een sterke wind een tak verliezen. Tijdens de groei van een boom zorgt diezelfde wind er ook voor dat takken sterk worden. Maar soms is de wind te hard en zijn de krachten te groot. Daar kan de boom niets aan doen. Het is dikwijls ook overkomelijk, want nadien maakt hij speciale stofjes aan om de wond zo goed mogelijk te helen en de kans op infecties te verkleinen. Een ander voorbeeld: soms groeit een ‘buurman-boom’ zodanig dat je als boom zelf in de schaduw komt te staan. Ook hier heeft de betreffende boom geen controle over. Als reactie hierop zal de boom naar het licht groeien én aanpassen aan de nieuwe omstandigheden.

Wij mensen proberen vaak wel te controleren of onwenselijke situaties te bestrijden. In feite gaat dat vaak over schijncontrole en bij bestrijding blijft de oorzaak dikwijls ongemoeid. Hetzelfde geldt voor deze coronacrisis: we kunnen niet strijden tegen virussen, want ze zijn er gewoon. Slimmer is het om mee te bewegen!

Onze overheid heeft hiervoor een eerste stap gezet. Er zijn richtlijnen opgesteld om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden. Anderhalve meter afstand houden, handen goed met zeep wassen, etc. Een volgende stap in het meebewegen is goed te zorgen voor ons immuunsysteem, ofwel het verhogen van onze immuniteit. Iets waar veel minder aandacht voor is. Een goed immuunsysteem zorgt ervoor dat ziektes minder makkelijk vat op je krijgen. En krijgen ze dat toch, dan zijn de ziekteverschijnselen milder.

Invloed op jouw immuunsysteem
Het immuunsysteem is een complex systeem en wordt onder andere beïnvloed door onze levensstijl. Voeding speelt een belangrijke rol. Zo heeft het eten van veel verse groenten bijvoorbeeld een positieve invloed. Suiker in je voeding heeft weer een negatief effect. Alcohol en roken hebben bijvoorbeeld weer een sterk negatieve invloed op het gezond functioneren van de trilhaartjes in de luchtwegen. Bij griep en met name bij het Corona virus wordt daarom geadviseerd te stoppen met roken en het drinken van alcohol. Maar ook een goede slaap, voldoende beweging en ontspanning hebben een positief effect op ons immuunsysteem. En met ademhalings- en meditatietechnieken kun je daarnaast heel direct invloed uitoefenen op je auto-immuunsysteem.

De natuur is heilzaam
Er komen steeds meer wetenschappelijke onderbouwingen waarom de natuur zo goed voor ons is. Ik kom al heel mijn leven graag in de natuur. Daar hoef ik gelukkig niet veel moeite voor te doen. En ook al vraagt de overheid ons om zoveel mogelijk ‘binnen te blijven’, zolang je niet op druk bezochte plekken komt, lijkt mij het een goed idee om wel naar buiten te gaan J

Daarnaast weten we dat ook vitamine D een gunstige rol speelt in ons immuunsysteem. Het is in mijn ogen geen toeval dat de meeste griep ontstaat wanneer van nature de vitamine D concentratie in het bloed het laagst is, namelijk aan het eind van de winter. Het lijkt me dan ook een geluk bij een ongeluk dat de zon volop schijnt tijdens deze corona ‘retraite’ …

Buiten stimuleert ons ook om te bewegen. Wandelen of fietsen of op welke manier dan ook. Beweging is erg belangrijk voor je gezondheid. Niet alleen om je lichaam sterk en soepel te houden, maar bewegen gaat ook gepaard met allerlei fysiologische processen die de organen beter doen werken en ook het immuunsysteem versterkt.
Kan of mag je toch niet naar buiten? Zorg dan toch voor voldoende beweging binnenshuis of bijvoorbeeld in de tuin. Te denken valt aan stretchen, yoga, hoepelen, touwtje springen of bedenk zelf iets leuks ….

Lekker in je vel
Lekker in je vel zitten is misschien nog wel het allerbelangrijkste voor een gezond immuunsysteem. Je geest, je gedachten zijn daarvoor essentiële ingrediënten. Althans daar kom ik steeds vaker, en steeds  weer opnieuw, achter. Als je gedachten niet op de positieve stand staan, dan is alles moeilijk. Dan is het moeilijk om niet in de angst te schieten en vertrouwen te hebben. Dan is het moeilijk om lekker te bewegen. Dan is het moeilijk gezond te koken. Het is dan moeilijk om goed voor jezelf te zorgen, om te doen wat jou eigenlijk goed doet.

Onderzoek eens wat jij nodig hebt om lekker in je vel te zitten. Iedereen kent wel die momenten, maar in sombere tijden zijn we die ineens vergeten. En we zijn al zeker vergeten wat we nodig hebben of wat we moeten doen om ‘lekker in je vel te zitten’. Dat laatste vraagt om zelf-discipline en dat is voor de meeste mensen toch een dingetje (of laat ik voor mezelf spreken ;-). Ik heb geleerd om activiteiten die mij goed doen te zien als een wel-daad. Als je eenmaal bewust bent van de dingen die jou goed doen (terug in balans brengen, energie geven …), kun je jezelf dat gunnen. Ja gun het jezelf, dat is heel iets anders dan het van jezelf moeten.

Structuur of ritme
Maar wat is dat moeilijk zeg als je thuis zit! Veel mensen missen structuur of nog beter: een fijn ritme. Mij helpt het om aan het einde van de dag na te denken over het ritme van morgen. Vaak begin ik ‘s ochtends met werk en mag ik in de middag wat voor mijzelf doen. Dan ga ik lekker op het strand wandelen of een beetje joggen of klus ik graag in en/of rondom het huis. Voor anderen is het misschien weer beter om de dag te beginnen met datgene waar ze energie van krijgen, wat ze nodig hebben om vitaal te blijven (zowel lichamelijk als geestelijk). Zoek in elk geval een ritme dat bij jou past, wat werkt en deugd doet!

 

Ik wens iedereen veel gezondheid én vooral ‘lekker in je vel’. En hopelijk helpt deze tijd jou ook om bewust te worden van de dingen die voor jou echt van waarde zijn.

 

Hartelijke groet,

Guido Krijger

Eigenaar en natuurcoach van Outdoor Inspiration en tevens lid van Zeeuws Vitaal

 

 

Download als pdf