Il Dolce far niente”, Italiaans voor ‘het zalige nietsdoen’.1 min leestijd

Il Dolce far niente”, Italiaans voor ‘het zalige nietsdoen’.1 min leestijd

16 januari 2022: ‘Niks dag”. Deze dag werd voor het eerst in 1973 voorgesteld door wijlen de Amerikaanse krantencolumnist Harold Coffin en satirisch was bedoeld.

En eigenlijk is deze dag nog niet eens zo’n heel erg gek idee van deze bedenker. We staan namelijk veel te vaak (en te lang) AAN waardoor we geen of onvoldoende tijd nemen om stil te staan en tot rust komen. Vergis je niet, ook wanneer je op de bank ligt te Netflixen, of je Social Media kanalen checkt ben je nog steeds bezig. Je geest komt namelijk niet tot rust, terwijl dat juist broodnodig is om goed te kunnen functioneren.

Vergelijk jezelf met een elastiekje. Wanneer er te lang aan getrokken wordt (er altijd beweging is) knapt het uiteindelijk. De rek is er letterlijk uit. Even geen spanning (beweging) verlengt de ‘levensduur’ van het elastiekje. Gewoon even een dag niks doen heeft namelijk tal van voordelen:

# Je staat letterlijk stil waardoor je de tijd kan nemen om te voelen hoe het écht met je gaat
# Je hoeft alleen maar te doen waar je zelf zin in hebt (en dat kan dus helemaal niets zijn)
# Vanuit rust kan je je beter concentreren en ben je productiever (wanneer je niks dag om is).

Dit jaar valt het op een zondag, de ultieme dag om niks te doen. Dus zet een kruis door eventuele verplichtingen en doe een dag helemaal niks!

Om stress hanteerbaar te houden is het een goed idee om bewust regelmatige rustmomenten in te bouwen om te kunnen herstellen.

Geniet van het niks doen!

Nancy van Schaik